Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Investeer nu in de toekomst met een zonneboiler

De torenhoge energieprijzen doen veel mensen nadenken over hun verwarming, zeker nu de winter eraan komt. Een zonneboiler wordt dan ook alsmaar populairder. Je bent minder afhankelijk van fossiele brandstoffen én zo’n systeem heeft een positieve impact op je energieverbruik. Ontdek snel nog meer voordelen!

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler maakt deel uit van een thermisch zonne-energiesysteem, dat via zonnecollectoren op je dak de energie van de zon gebruikt om sanitair water te verwarmen. Niet te verwarren met zonnepanelen, die elektriciteit opwekken door middel van de zon.

Vergelijk de werking gerust met een tuinslang die in de zon ligt en waarin het water warm wordt. De zonnecollectoren bevatten een glycolvloeistof, die opwarmt door de zon. De warme vloeistof gaat vervolgens van de collectoren naar de boiler, waar de warmte via een of meerdere verwarmingsspiralen wordt afgegeven aan het water.

Combineer een zonneboiler met een warmtepomp

Combinatie met een ketel of warmtepomp

Een zonneboiler kun je combineren met een condensatieketel of warmtepomp. Als de zonnecollectoren niet genoeg energie opwekken om het water in de boiler te verwarmen, springt de ketel of warmtepomp bij. Zo geniet je toch van een maximaal comfort! Combineer je een zonneboiler met een verwarmingsketel, dan bespaar je tot wel 60% op je warmwaterproductie.

Een boiler die zowel met een ketel of warmtepomp als op zonne-energie werkt, wordt een bivalente boiler genoemd. Het woord ‘bi’ of ‘twee’ slaat op de twee verwarmingsspiralen in de boiler. De onderste spiraal wordt verwarmd door zonne-energie en de bovenste door de ketel of warmtepomp. Als er niet genoeg zonne-energie is om het water op de gewenste temperatuur te krijgen, zal de bovenste spiraal in werking treden. Een boiler die maar op één energiebron (bijvoorbeeld zon of gas) werkt, is een monovalente boiler.

Bram en Bieke lieten een zonneboiler en condensatiegasketel installeren

Wat zijn de voordelen?

  • Je bespaart elk jaar gemiddeld 60% op je kosten voor je warmwaterproductie en tot 30% op je verwarmingskosten (als je je zonneboiler gebruikt om je verwarming te ondersteunen).
  • Je verwarmt je water op een milieuvriendelijke manier én met een hoog rendement.
  • De zon is een onuitputtelijke energiebron. Je kunt een zonneboiler eenvoudig integreren in je bestaande verwarmingsinstallatie.
  • In bepaalde regio’s heb je recht op een premie.
  • Een zonneboiler is onderhoudsvriendelijk en heeft een lange levensduur.

“We hebben een kwaliteitsvolle en betrouwbare installatie die ecologisch is, betaalbaar en snel terugverdiend.”

- Bram en Bieke lieten een zonneboiler en condensatiegasketel installeren

Lees hun volledige verhaal

Installateur Robby Michiels

Zijn er ook nadelen?

Echte nadelen zijn er niet. Je moet wel genoeg plaats hebben om een zonneboiler te installeren. En voor een lekker warme douche heb je nog altijd een ketel of warmtepomp nodig om bij te springen op momenten dat je zonneboiler niet genoeg kan verwarmen.

Het is een misverstand te denken dat een zonneboiler alleen op zonnige zomerdagen werkt. Als er zon is, warmt hij ook in de winter het water op. Is er weinig zon, dan nog brengt hij misschien 100 liter op temperatuur, en gaat de condensatieketel bijspringen indien nodig. Het voordeel is dat het water sowieso al iets warmer binnenkomt en dat je dus niet veel extra hoeft te stoken.”

- installateur Robby Michiels

Lees het volledige verhaal

Welke soorten zonneboilers bestaan er?

Er zijn twee verschillende soorten zonneboilers: een leegloop- of drukloos systeem en een systeem onder druk.

Leegloop- of drukloos systeem Systeem onder druk
Hoe werkt het?
Bij een leegloopsysteem is het leidingcircuit tussen de collectoren en de boiler slechts gedeeltelijk gevuld. Als het systeem niet in werking is (bijvoorbeeld omdat er geen zon is of omdat de boiler op temperatuur is), loopt de glycolvloeistof terug in de zonneboiler.
Hoe werkt het?
Dit systeem is volledig gevuld met een water-glycolvloeistof, waardoor de buizen nooit leeglopen. Het systeem staat dus altijd onder druk.
Voordelen
  • Eenvoudiger en goedkoper te installeren
  • Onderhoudsvriendelijker
  • Kant-en-klaar systeem
  • Geen stoomvorming in de collectoren
  • Lange levensduur
Voordelen
  • Systeem op maat, dus ideaal voor complexere gebouwen
  • Geen installatiebeperkingen en geen minimale hellingsgraad
  • Optimale zonnewinst
  • Laag energieverbruik, dus maximale besparing
Nadelen: installatiebeperkingen
  • Er mag maximaal 16 meter hoogteverschil en 20 meter afstand zijn tussen de zonneboiler en de zonnecollectoren.
  • De collectoren moeten een minimale hellingsgraad hebben, zodat de vloeistof terug kan lopen naar de boiler.
Nadelen
  • Een systeem onder druk is duurder.
  • Er is een kans op aanvriezen als het stevig vriest. Maar de glycolvloeistof die Vaillant gebruikt in systemen onder druk is bestand tegen temperaturen tot -28 graden.
  • Bij hoge temperaturen is er een kans op stoomvorming.
  • De vloeistof moet gemiddeld elke vier jaar vervangen worden door een expert.

De juiste capaciteit bepalen

Wil je een zonneboiler aanschaffen, dan moet je rekening houden met het aantal gezinsleden en het gewenste warmwatercomfort. Een groot gezin met kinderen zal meer water verbruiken dan een koppel. Ook een standaard douchekop of regendouche maakt een groot verschil. Meer zonnepanelen aan je boiler koppelen, zal het rendement niet verhogen. Om je zonneboiler juist te dimensioneren, laat je je het best adviseren door een professionele installateur. Die maakt een zonne-opbrengstberekening en bepaalt zo aan de hand van verschillende factoren het juiste volume van de boiler.

Hoeveel kost een zonneboiler?

De prijs van een zonneboiler hangt af van verschillende factoren:

  • Hoe groter het volume van je boiler, hoe duurder. En hoe meer zonnecollectoren je nodig hebt.
  • Een systeem onder druk is duurder dan een leegloopsysteem.
  • In bepaalde regio’s heb je recht op een premie.

Een zonneboiler van Vaillant

In het gamma van Vaillant vind je zowel zonneboilers met een leegloopsysteem als een systeem onder druk:

auroSTEP plus

De auroSTEP plus biedt je een volledig pakket met alles wat je nodig hebt. Je kunt kiezen uit drie volumes: 150, 250 en 350 liter.

auroSTOR VIH

Heb je veel warm water nodig? Dan is de auroSTOR VIH – beschikbaar in 750, 1000, 1500 en 2000 liter – de ideale oplossing.

auroSTOR plus & auroSTOR exclusive

Onze auroSTOR plus (300, 400 of 500 liter) is alleen geschikt in combinatie met een ketel, terwijl je onze auroSTOR exclusive (zelfde volumes) ook aan een warmtepomp kunt koppelen. Bovendien heeft die laatste een iets betere isolatie en draagt dit model het duurzaamheidslabel ‘Green iQ’.

uniSTOR plus & uniSTOR exclusive

Ook de uniSTOR plus en uniSTOR exclusive (allebei tot 500 liter) hebben het ‘Green iQ’-label.

Wil je graag meer weten over een zonneboiler en het aanbod van Vaillant?

Contacteer gerust een van onze installateurs in jouw buurt. Zij hebben het antwoord op al je vragen.